5 Interieur styling tips die iedereen kan toepassen
06 januari 2021 
in JEE-O
4 min. leestijd

5 Interieur styling tips die iedereen kan toepassen

Tip 1. MAAK EEN PLAN

Veel mensen kopen graag interieur spullen en winkelen van alles bij elkaar. Na verloop van tijd kom je er dan achter dat het een rommeltje is geworden in huis Terwijl je individueel veel mooie spullen hebt, past het niet bij elkaar en zijn allerlei stijlen, vormen, materialen etc. gemixt.

Daarom is het verstandig als je met je interieur aan de gang gaat een plan te maken, dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt beginnen met een map te maken en plaatjes uit magazines en folders te gaan bewaren en na een tijdje leg je alles bij elkaar en probeer je je eigen stijl samen te stellen. Je kunt een moodboard maken waar je de plaatjes combineert met kleurstalen, stofstalen en andere materialen zoals hout, staal, glas, wat jij maar mooi vind.

MAISON de la Bonne Vie maakt samen met jou een moodboard waar je veel aan hebt.

Een voorbeeld van een eenvoudig moodboard.

Nu is het allerbelangrijkste dat je durft keuzes te maken, beperk je kleurkeuze tot 3-4 basiskleuren en 1 of 2 accentkleuren, hetzelfde doe je met materialen en stoffen.

Stalen- en stoffen overzicht

Overzicht van stalen voor een zithoek, stoffen voor de bank en fauteuiltje, hout van de vloer en hout-kleurstaal voor de kasten en salontafel.

Het plan dat je nu gaat maken bevat dat je van grote naar kleine items specifieker gaat bepalen hoe je ze uit wilt voeren. Grote meubelstukken zijn verstandig in basiskleuren te kiezen en ook als je klein woont kies liever voor 1 grote (hoek)bank dan allerlei kleine fauteuiltjes of bankjes. Grote meubels creëren rust en maken de ruimte daardoor groter.

Tip 2. DENK IN FAMILIES

Het klinkt wat vreemd, maar wat ik bedoel is dat je bij de keuze van je kleuren en materialen niet ieder stuk anders hoeft te laten zijn maar breng ieder materiaal of kleur een aantal keren terug, dus neem een houten kast en een houten salontafel in dezelfde houtsoort en -kleur en laat de stof van een fauteuil terugkomen in sierkussens van de bank of in de eetkamerstoelen, zo maak je families die weer voor samenhang zorgen en rust creëren.

Dit voer ik ook altijd door in het kleur gebruik op de wanden, leuk 1 wand in een andere kleur maar beter is het als je het terug laat komen op een andere manier, een kastje in dezelfde verf, een schilderij waar de kleur precies in voorkomt op een andere muur, het kan van alles zijn. Een andere invulling van kleur op de wanden is denken in 1 kleurfamilie, dus meerdere wanden in verschillende intensiteit van dezelfde kleur maken.

Tip 3. DE KRACHT VAN HERHALING

Het is een bekende toepassing van o.a. etaleurs en marketingstylisten. Als je een item meerdere keren presenteert worden de individuele items sterker. Denk hierbij aan 2 dezelfde kasten in een kleiner formaat naast elkaar is vaak beter dan 1 grote kast. Of 3 dezelfde lampen boven tafel maakt het tot kunst i.p.v. 1 individuele lamp.

Verlichting, kasten of meubels, herhaling maakt een statement.

Zie deze voorbeelden van o.a. Keijser & Co

Tip 4. LET OP ZICHTLIJNEN IN JE HUIS

Ieder huis heeft een bepaalde looproute en je komt altijd door dezelfde deur de kamer binnen etc. Maak hier gebruik van, het is ruimtelijk logischer als je de kijkas als je een kamer binnenloopt zicht vrij houdt of zelfs versterkt door meubels op te stellen in een bepaalde richting of de aandacht te trekken aan het einde van de zichtas. Zo maak je ook beter de verschillende functies in een ruimte duidelijk.

Een huis waar zichtassen niet worden “gerespecteerd” ogen vaak rommelig en lopen alle functies door elkaar.

Tip 5. DE BELANGRIJKE 3-EENHEID

Hiermee bedoel ik, je kunt van ieder stuk in je interieur 3 aspecten bekijken Vorm, Kleur en Materiaal. Vraag je continue af wat vind ik van deze 3? Is de vorm eenvoudig of uitbundig, is de kleur basis of accent is het materiaal natuurlijk/rustig of zeer uitgesproken?

Zo beoordeel je ieder item op z’n basis uitstraling of extreme uitstraling. Zijn alle 3 aspecten rustig dan is je item rustig (bijna saai), is 1 aspect uitgesproken is het item bijzonder, zijn er 2 aspecten uitgesproken wordt je item al meer opvallend en als het alle 3 de aspecten uitgesproken zijn dan is het schreeuwerig. Je hebt alle 3 nodig in een interieur, het belang zit in de dosering en welke items maak ik rustig en welke schreeuwerig.

een voorbeeld:

De bank is recht toe, rechtaan in een beige katoenen stof, alle 3 de aspecten zijn rustig.

Nu is de bank is rond en met wisselende maten kussens in een beige katoenen stof, dan valt hij op door z’n vorm

Als de bank ook is uitgevoerd in een kanariegele katoenen stof, de bank wordt al schreeuwerig

Als laatste aspect dan is de bank rond en met wisselende maten kussens in een kanariegel langharige bont stof dan is het een bank die niemand in huis wil hebben, tenzij het in een museum staat met een hek erom heen.

Wat ik wil zeggen is, denk steeds bij de aanschaf van een interieur item of het een stil, luid of schreeuwende plek zal innemen in je interieur, hoe meer luide en schreeuwende items je hebt hoe meer rommelig het gaat ogen.

CHECK IN DE LOOP VAN DE TIJD NOG EENS OF JE STIJL / PLAN BIJ JE PAST

Niets is zo veranderlijk als de menselijke woonsmaak en de woontrends. Het betekent niet dat je plan of moodboard een star en statisch iets moet zijn. Je doet steeds weer nieuwe inspiratie op en de woontrends veranderen en niets is leuker dan om af en toe je interieur aan te passen.

Des te belangrijker om je basis rustig te houden en dan kun je eenvoudig je accessoires en kleinmeubelen eens anders uitvoeren, in combinatie met wat andere kleur op de muur heb je dan al snel een nieuw interieur.

Bovenstaande tips zijn toepasbaar in iedere ruimte van je huis en zowel in grote als kleine huizen of appartementen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Neem eens een kijkje op de advies-pagina van Keijser & Co. Hier vind je alle mogelijkheden.

MAISON de la Bonne Vie Derk